Nöbetçi eczanelere dön

Nöbetçi eczanede reçete nasıl işler?

Nöbetçi eczanede reçete, gündüz açık bir eczanedeki gibi işler. Kurallar aynıdır, saat ya da nöbet bir şey değiştirmez. Bu rehber reçetenin eczanede nasıl karşılandığını adım adım anlatır.

Nöbetçi eczane farklı kurallarla mı çalışır?

Hayır. Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik'e göre çalışma saatlerini ve nöbeti ilin eczacı odası belirler. Çalışma saatleri dışında ve tatil günlerinde yalnız nöbetçi eczaneler açık kalır.

Nöbetçi eczane, o gün sırası gelen sıradan bir eczanedir. Reçeteyi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kurallarına göre karşılar.

e-Reçete nasıl karşılanır?

Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) göre ilaçlar e-reçete ile yazılır. Kâğıda yazılan reçete artık istisnadır.

Reçetede adınız, T.C. kimlik numaranız ve e-reçete numarası bulunur. Eczacı reçeteyi sistemden bu bilgilerle açar.

SGK ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki protokole göre ilacı alan kişinin T.C. kimlik numarası sisteme kaydedilir. Teslim için ayrıca bir belge istenmez.

Kâğıt reçete hâlâ geçer mi?

SUT, bazı durumlarda reçetenin kâğıda yazılmasına izin verir. Örnekler: acil serviste yazılan reçeteler, evde sağlık hizmetinde yazılan reçeteler ve eczanede hazırlanan (majistral) ilaç reçeteleri.

SGK ile TEB arasındaki protokole göre hekim, e-reçetenin kâğıt çıktısını da size verebilir. Eczane bu çıktıyı kabul eder. Gece acil servisten çıktıysanız reçetenizi yanınıza alın.

Reçetenizi görmek ve numarasını öğrenmek için e-Reçete nasıl sorgulanır rehberine bakın.

Reçete kaç gün geçerli?

SUT'un 4.5.2 maddesine göre ilaçlar, reçetenin düzenlendiği tarihten itibaren 4 iş günü içinde sözleşmeli eczaneden alınır. Bu süreden sonra eczane reçetedeki ilaçları veremez.

Süre iş günüyle sayılır. Hafta sonu ya da tatil gününe denk gelen bir reçete için kalan süreyi eczacınıza sorun.

Kırmızı ve yeşil reçete nöbette alınır mı?

Bazı ilaçlar renkli reçeteyle yazılır: kırmızı, yeşil, mor ve turuncu. SUT'a göre bu reçeteler de elektronik reçete olarak düzenlenir.

Tebliğ, ilacı aldığınız saate göre farklı bir kural tanımlamaz. Renkli reçete nöbetçi eczanede de aynı şartlarla karşılanır.

Her eczanede her ilaç bulunmayabilir. Yola çıkmadan önce nöbetçi eczaneyi arayıp ilacın olup olmadığını sorun.

Raporlu ilaçlar

Sağlık raporuna dayanan reçetelerde de aynı kurallar geçerlidir. SUT'a göre raporlu ilaçlar, kür ve tedavi planı olanlar hariç, elinizdeki ilacın bitiminden 15 gün önce verilebilir.

Raporlarınızı e-Nabız'daki "Raporlarım" bölümünden görebilirsiniz. Raporun süresi ve kapsamı için hekiminize ya da eczacınıza danışın.

Reçetesiz ürünler

Eczanede reçetesiz satılabilen ürünler de vardır. Bir ürünün reçete gerektirip gerektirmediğini eczacınıza sorun.

Bu rehber ilaç önerisi yapmaz. Hangi ilacı kullanacağınızı hekiminiz ve eczacınız belirler.

Nöbetçi eczaneye gitmeden önce

Gecezane'de "Konumumu bul" düğmesine basın. Size en yakın nöbetçi eczaneler en üstte görünür. İl seçerek de bakabilirsiniz: İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa.

Nöbetin kaçta başlayıp bittiğini nöbet saatleri tablosunda görebilirsiniz. Ödeyeceğiniz tutar için nöbetçi eczanede ilaç fiyatı rehberine bakın.

Yanınıza kimliğinizi alın. Eczaneyi gitmeden önce arayın. Acil bir sağlık durumunda 112'yi arayın.

Kaynaklar

Sık sorulanlar

Nöbetçi eczane e-reçete karşılar mı?

Evet. Nöbetçi eczane, o gün nöbet sırası gelen sıradan bir eczanedir. SGK ile sözleşmeli eczaneler e-reçeteyi gündüz nasıl karşılıyorsa nöbette de aynı kurallarla karşılar.

Reçete kaç gün geçerli?

SGK Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre ilaçlar, reçetenin düzenlendiği tarihten itibaren 4 iş günü içinde sözleşmeli eczaneden alınır. Bu süreden sonra eczane reçetedeki ilaçları veremez.

Kırmızı ya da yeşil reçeteli ilaç gece nöbetçi eczaneden alınır mı?

Tebliğ, ilacı aldığınız saate göre ayrı bir kural tanımlamaz. Kırmızı, mor, turuncu ve yeşil reçeteler de e-reçete olarak düzenlenir ve aynı kurallar geçerlidir. İlacın eczanede olup olmadığını gitmeden önce telefonla sorun.

Reçetemi başkası alabilir mi?

SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasındaki protokole göre e-reçetede ilacı alan kişinin T.C. kimlik numarası sisteme kaydedilir. Yani ilacı bir yakınınız da alabilir; yanında kendi kimliğini bulundurmalıdır.

İlgili sayfalar

Son güncelleme: 3 Kasım 2026